Psst! För att njuta av allt vår sida har att erbjuda så rekommenderar vi att du byter webbläsare. Här får du smidig vägledning: https://browsehappy.com/

Utbildning - Saneringstekniker

Varmt välkommen till OnePartnerGroup Academy och processen för utbildningen till saneringstekniker tillsammans med Ocab, Astar och Skellefteå kommun. 

Vi är glada att du är intresserad av att utbilda dig till saneringstekniker! På den här sidan hittar du viktiga datum i processen, information om utbildningen samt vanliga frågor och svar.

 

Viktiga datum

Nedan hittar du viktiga datum att hålla koll på och vad som händer vid datumen. 

17 maj – Ansökningsfönster öppnar
Juni-augusti – Intervjuer hos Ocab (löpande under hela perioden)
9 augusti – Digitalt event för att få veta mer om yrket som saneringstekniker och utbildningen
27 augusti – Sista dag för att skicka in ansökan till Skellefteå kommun
11 september – Sista dag för beslut från hemkommun (IKE-beslut)
16 oktober – Utbildningsstart
5 april 2024 – Utbildning avslutas 

I urvalsprocessen ingår att besvara frågor, intervju med OnePartnerGroup och Ocab samt tester och referenstagning. Detta gör vi för att säkerställa matchningen mellan dig och den profil OCAB söker för utbildning och praktik. Stora delar av processen kommer hållas under maj och juni månad.

Den initiala kontakten kommer du ha med OnePartnerGroup som söker urvalsprocessen.  

När du jobbar som saneringstekniker efter vår utbildning…

…möter du människor i behov av hjälp när olyckan varit framme. Du kommer få hjälpa dem som drabbats av det oförutsägbara, exempelvis brand-, klotter- och vattenskador. 
 
I rollen som saneringstekniker erbjuds en variation av arbetsuppgifter och miljöer. Arbetsdagen präglas av olika former av saneringsuppdrag med mycket social kontakt. Våra största kunder är försäkringsbolag, större industrier, fastighetsbolag och kommuner och du kommer hjälpa både privatpersoner, företag och organisationer i din vardag. Ocab ”räddar värden” genom att sanera, torka och återställa istället för att kassera, riva och bygga nytt. I grunden en hållbar verksamhet som värnar om miljö och människan. 
 
För oss är arbetsmiljö och säkerhet viktigt. Eftersom vissa arbeten är riskfyllda behöver du vara ansvarstagande och värna om både din och dina kollegors arbetsmiljö och säkerhet. I teamet delar vi med oss av varandras erfarenheter så du ska ha en stark vilja att lära dig mer. 
 
Genom denna utbildning utvecklas du i en roll som saneringstekniker och till att bli våra kunders vardagshjälte. Hos oss får du den utbildning som krävs för att bli trygg i yrkesrollen. Den praktiska delen av utbildningen gör du tillsammans med engagerade kollegor på Ocab som gärna delar med oss av sina kunskaper. För dig som är hungrig, vill lära dig mer och utvecklas finns goda karriärmöjligheter efter avslutad utbildning. Ocab är en av branschens största arbetsgivare och ingår i en större koncern med kontor på över 50 orter i landet.

Information om utbildningen till saneringstekniker 

Detta är en kommunal vuxenutbildning via Skellefteå kommun med utbildningsleverantören Astar i samarbete med OnePartnerGroup Academy och Ocab. Utbildningen är uppbyggd för att matcha den kompetensstandard som finns för yrket hos Servicebranschens Yrkesnämnd (SRY). 

Att påbörja en utbildning kan kännas som ett stort steg. Genom oss blir tröskeln minimal då du har möjlighet att söka CSN via utbildningen och det är en utbildning med ett tydligt mål i sikte. Idag finns det en stor brist på tekniker med inriktning sanering och efter att du genomfört vår utbildning finns det goda möjligheter till en lyckad karriär inom yrkesområdet!

Utbildningen består av 70% praktik i Ocabs lokala verksamhet genom APL och 30% teori på distans som kommer varvas under största delen av utbildningens gång. Teorin kommer läras ut live av lärare via digitala klassrum, precis som ett vanligt klassrum fast digitalt. 

Utbildningen är på 100% (heltid) under 25 veckor och börjar den 16 oktober 2023 och avslutas den 5 april 2024. Det betyder att utbildningen är din huvudsakliga syssla under perioden och att du behöver prioritera studierna för att klara samtliga moment. Studier och praktik kommer pågå under hela perioden. Efter utbildningen är anställning hos Ocab mycket troligt, men ej garanterat. För att du ska bli anställd av Ocab ska du ha klarat samtliga teoretiska, praktiska moment och vara anställningsbar. Att vara anställningsbar innebär att du vid anställningstillfället har B-körkort för manuell bil, grönt belastningsregister och att du kan kommunicera och göra dig förstådd på svenska.   

Digitalt event den 9 augusti!

Den 9 augusti kl. 16.30-17.15 finns det möjlighet att höra mer om vad yrket som saneringstekniker innebär och hur utbildningen fungerar. Vi kommer ha ett digitalt event där du får träffa Ocabs saneringstekniker, Ocabs HR-chef, OnePartnerGroup samt utbildningsleverantören Astar. Missa inte detta!

Klicka här för att komma till det digitala eventet.

Q/A

Är denna utbildning CSN-berättigad, vad innebär det?
Ja, utbildningen är CSN-berättigad och det innebär att den är godkänd som utbildning genom det svenska skolsystemet. Kurserna är ”riktiga” kurser som är utformade med krav på innehåll och utformning med betygsskala. Du kan läsa mer om studiestöd här. 

Finns det någon behörighet jag behöver uppnå för att bli antagen till utbildningen?
Utbildningen genomförs på svenska och det är viktigt att du har förutsättningar att tillgodogöra dig studier på gymnasial nivå. För det behöver du ha kunskaper i svenska eller svenska som andra språk och matematik som motsvarar grundläggande utbildningsnivå.  

Om du saknar betyg på den motsvarande nivå som anges i behörighet, kan det finnas möjlighet att styrka dina kunskaper genom ett nivåtest, kontakta Vuxenutbildningen i din hemkommun. 

Vad har min hemkommun att göra med utbildningen?
Din hemkommun finansierar din plats på utbildningen och har därför rätt att besluta kring ditt deltagande. Så trots att Skellefteå-kommun står som huvudman med övergripande ansvar är din hemkommun din finansiär! Det betyder att du behöver ansöka om IKE (interkommunal ersättning) hos din kommun. 

Behöver jag resa till Skellefteå för denna utbildning?
Nej, hela utbildningen är på distans med digitala klassrum (genom exempelvis Google meeting eller Teams). Läraren befinner sig i någon av Astars lokaler i landet och föreläser/håller lektionerna för dig på distans. 

Finns det utbildningsmaterial jag behöver köpa?
Ja, det finns studiematerial för kurserna. Vilka studiematerial som gäller frågar du din lärare om inför kursstart. 

Det står att 70% av utbildningen består av APL, vad innebär det?
APL är vad många andra kallar praktik. Arbetsplatsförlagt lärande är det utskrivna namnet och innebär att utbildningen till 70% består av praktiska moment hos ett företag. Dina teoretiska kunskaper behöver omsättas i praktik för att bli godkänd. 

När är utbildningsstart?
16 oktober 2023 

Hur lång är utbildningen?
25 veckor, planerat avslut 5 april 2024 

Är utbildningen på heltid?
Ja, 100 % förlagd på dagtid

Får jag välja vart jag ska ha APL (praktik)?
APL (praktik) sker i Ocabs lokala verksamhet och du kommer träffa dem under urvalsprocessen och innan du söker till utbildningen.  

Är jag garanterad jobb hos OCAB efter utbildningen?
Vi kan inte garantera ett jobb men förutsättningarna är goda och det är vårt mål. Idag finns det en stor brist på tekniker med inriktning sanering och efter att du genomfört vår utbildning finns det goda möjligheter till en lyckad karriär inom yrkesområdet!  

Blir jag tillsvidareanställd efter utbildningen på Ocab?
Anställningsform efter avslutad utbildning (notera att anställning ej kan garanteras) är provanställning som initialt tillämpas. Anställning sker direkt hos Ocab.

Vad är det för arbetstid som saneringstekniker?
Ordinarie arbetstid är dagtid. Eftersom vi inte kan styra när olyckan sker jobbar vi på dygnets alla timmar och för den som vill finns det möjlighet att ingå i vår jourgrupp och ha beredskap.

 

Har du andra frågor eller funderingar? 

Varmt välkommen att kontakta oss! 

Om urvalsprocessen, yrket som saneringstekniker eller allmänna frågor, kontakta:
OnePartnerGroup; Lotta Ryman på telefonnummer 073-394 79 12 eller e-post [email protected]  

Om kurser och utbildningens upplägg, kontakta:
Astar; Josephine Heinonen på telefonnummer 073-059 70 20 eller e-post [email protected]

VUX; Ellinor Berglund på telefonnummer 0910-73 50 00 (Kundtjänst) eller e-post [email protected]  

Om antagningsprocessen, kontakta:
Mejla [email protected] eller ring 0910-73 50 00 och skapa ett ärende så svarar vi så snart vi kan.  

Om dina möjligheter till studiemedel, kontakta:
CSN på telefonnummer 0771-27 60 00 eller via formuläret Fråga-CSN