Psst! För att njuta av allt vår sida har att erbjuda så rekommenderar vi att du byter webbläsare. Här får du smidig vägledning: https://browsehappy.com/

Nazuk Turdieva - från svetsare till Sveriges Mästerkock

Att tacka ja till Sveriges Mästerkock var ingen självklarhet för Nazuk Turdieva. Det krävdes mod, vilja och beslutsamhet. Nu vill hon inspirera andra till att våga följa sina drömmar.

”Om man inte vågar kommer man heller inte att lyckas”, säger hon.

Nazuk, 29, var bara tre år gammal när hon och hennes familj kom till Sverige. De blev utplacerade i Norrbotten, Boden och där bor hon kvar än idag tillsammans med sin sambo.

– Jag hade en fin uppväxt där mycket kretsade kring mat. Mamma stod ofta vid kastrullerna i köket. Jag var nyfiken, men fick sällan vara med och hjälpa till – hon ville ha full kontroll utan att andra lade sig i. Numera är jag likadan, skrattar Nazuk.

Nazuk har alltid varit nyfiken och driven. Under ungdomsåren arbetade hon som tidningsutdelare och servitris. Därefter utbildade hon sig till svetsare och fick jobb på ett större lastbilsföretag.

– Jag gillade att arbeta i restaurangbranschen, men lönen och arbetstiderna var inte optimala för mig. Det kändes kul att testa något helt annat. Jag trivdes väldigt bra som svetsare, men mycket av arbetet går på rutin och efter en tid kände jag mig understimulerad. Jag behövde ett fritidsintresse att grotta ner mig i.

Under pandemiåren tillbringade hon allt mer tid i köket. Hon testade olika recept, lagade rätter från olika matkulturer och tränade på snygga uppläggningar. Intresset för mat växte sig så pass starkt att hon bestämde sig för att söka till SVT:s tävlingsprogram ”Bäst i köket” tillsammans med sin mamma och bror.

– Vi tänkte att det kunde vara en rolig grej att göra tillsammans eftersom vi alla är matintresserade.

Det resulterade i en vinst. Därefter blev hon kontaktad av castingteamet för Sveriges Mästerkock.

– De hade följt mig i programmet och tyckte att jag var en bra kandidat. Men jag tackade nej, flera gånger faktiskt. Jag kände mig osäker och tvivlade på min egen förmåga.

Men teamet gav sig inte. Efter mycket om och men bestämde hon sig för att tacka ja. Det blev en resa som slutade i ett kokbokskontrakt och en mästerkockstitel.

– Jag är stolt över att jag inte lät min osäkerhet stå i vägen för mina drömmar. Min resa i Sveriges Mästerkock har gjort att jag utvecklats på ett personligt plan. Nu tänker jag i stället: ”vad är det värsta som kan hända?” Livet är för kort för att inte ta vara på möjligheter. Jag tycker att fler ska våga följa sina drömmar, säger Nazuk.

Nazuk har sagt upp sig från sitt jobb som svetsare och har startat eget företag. Nu vill hon satsa fullt på matlagning och använda sina sociala kanaler för att inspirera sina följare med goda recept.

– Jag är exalterad och livrädd på samma gång. Men jag tror att man måste tänka att allt löser sig i slutändan, för det gör det oftast. Det är bara man själv som sätter gränserna för hur långt man kan gå, säger Nazuk.