Psst! För att njuta av allt vår sida har att erbjuda så rekommenderar vi att du byter webbläsare. Här får du smidig vägledning: https://browsehappy.com/

”Det är lite pionjäranda över det hela – kompetensbristen därute är helt galen!”

Hallå där! Pontus Billenman, eldsjälen bakom OnePartnerGroup Academy, som nu har varit i gång i ett halvår. Hur går det? 

”Det går väldigt bra! Helt ärligt, det är helt galet vilken kompetensbrist det är där ute. Vi känner oss lite som pionjärer, med vårt unika upplägg har vi banat nya vägar för att möta företagens kompetensbehov snabbt och effektivt – utan att tumma på kvaliteten. Vi har utmanat systemet och nu har till och med regeringen fått upp ögonen för möjligheterna och trycker på de kommunala vuxenutbildningarnas möjligheter.”

 

På vilket sätt utmanar ni systemet?

”Vi bygger kompetens som inte finns! Våra kunder är i stort behov av ny kompetens. Därför drog vi igång OnePartnerGruoup Academy som innebär att vi helt enkelt skapar egna utbildningar där vi bygger ny kompetens. Och eftersom de traditionella yrkesutbildningarna tar för lång tid så skräddarsyr vi utbildningar tillsammans med till exempel Arbetsförmedlingen, Komvux, kommuner, regioner och olika utbildningsföretag. Vi rekryterar eleverna och tar ansvar för hela utbildningsprocessen. När de är färdigutbildade får de jobb hos oss på OnePartnerGroup och kan sedan börja arbeta hos det, eller de, företag som ingår i projektet. Efter en tid kan företaget välja att själva anställa dem. För det mesta finns den nya personalen på plats inom ett halvår.”

 

Ni drog i gång i januari 2022. Vilka nya kompetenser har ni byggt under det första halvåret?

Vi har bland annat startat en utbildning i kylteknik i Övertorneå i samarbete med Arbetsförmedlingen i Stockholm. Alla som går utbildningen kommer faktiskt från Stockholm. Utbildningen är uppdelad i  två block där man varvar studier med praktik hos sina framtida arbetsgivare som finns både i Norrland och i Stockholm. Vi har också dragit igång nätverksteknikerutbildningen Rerouter där vi utbildar nätverkstekniker på nio orter i Norrbotten och Västerbotten i samarbete med Skellefteå kommun och nio andra  kommuner. Här hade vi 172 sökande till 28 utbildningsplatser! När våra nätverkstekniker är klara kommer de att jobba i de nya serverhallarna och batterifabrikerna som är på gång i Norrbotten och Västerbotten. De kommer också att kunna jobba som IT-konsulter på distans för kunder på andra platser i Sverige. Halva tiden av studierna pluggar de hemifrån, andra halvan praktiserar de ute hos sina framtida arbetsgivare.”

 

Vad har ni för utbildningar på gång till hösten?

”Rerouter-konceptet med  utbildning av nätverkstekniker kommer till Stockholm. Vi kommer också att starta en Java-utbildning i Stockholm samt i Norrbotten och Västerbotten. I samarbete med Oleter Group/OCAB kommer vi även att öppna upp en utbildning för saneringstekniker på tio orter i Norrbotten, Västerbotten och Jämtland.”

 

Det ryktas att ni har en deal med Försvarsmakten också?

”Ja, det är sjuk brist på yrkeschaufförer. Därför startar vi i höst utbildningar tillsammans med Yrkesakademin där vi samarbetar med Komvux i Stockholm och Jönköping samt med arbetsmarknadsutbildningar i Helsingborg, Karlstad och Örebro. Dessutom har vi tagit ett spännande initativ tillsammans med Försvarsmakten! Varje år muckar 400 lastbils chaufförer från Försvarsmakten men de får inte använda sitt körkort i det civila. Nu Försvarsmakten fått tillstånd av Trafikverket att utfärda C-körkort för de som kört lastbil under värnplikten. Det är vinn-vinn. De får ett jobb i det civila och kan jobba som yrkeschaufförer, samtidigt som de upprätthåller sin duglighet och beredskap som behövs i Försvarsmakten.”

 

Men har ni inget på gång för industrin?

”Självklart har vi det! I Värmland har industribolagen sådana problem med kompetensförsörjningen att man har börjat tacka nej till ordrar. Därför har vi dragit i gång ett projekt tillsammans med Karlstad kommun där vi kommer att utbilda processoperatörer och svetsare. Sedan för vi en dialog med smålänningarna i Ljungby, sammanlagt sju industribolag som behöver hjälp med att utbilda kompetens.”

 

Varför går det så himla bra?

”Vi håller i allt, från ax till limpa. Just det att vi tar helhetsgreppet kring hela processen, från utformningen av utbildningen, marknadsföringen, rekrytering, genomförande och anställning är själva framgångsfaktorn. Vi leder eleverna genom hela processen och ger dem både inspiration och mod att vidareutbilda sig – eftersom vi hushållar med deras tid och kan erbjuda trygghet i form av anställning. Vi har knäckt koden för hur man attraherar kandidaterna. OnePartnerGroup Academy har lyckats paketera erbjudandet och skapa flöden som är tydliga för individen och det tror jag är nyckeln.”

Vidare läsning

Är du nyfiken på att veta mer om OnePartnerGroup Academy? Varmt välkommen att kontakta oss och inspireras av några av våra artiklar och bloggar nedan.