Psst! För att njuta av allt vår sida har att erbjuda så rekommenderar vi att du byter webbläsare. Här får du smidig vägledning: https://browsehappy.com/

Amanda pluggade till nätverkstekniker på 30 veckor

Intresset väcktes direkt när Amanda Hedlund i Luleå såg annonsen på Facebook – en distansutbildning till nätverkstekniker med praktik varje vecka.

– Det lät som ett spännande arbete och upplägget med både studier och praktik passade mig perfekt. Idag jobbar jag som IT-tekniker på företaget där jag gjorde min praktik.

Amanda har alltid varit intresserad av datorer och teknik men hade ingen tidigare erfarenhet från området när hon började studera. Närmast kom hon från Trafikverket där hon arbetade med förarprov och hon var länge inne på att läsa till personalvetare.

– Jag har läst psykologi och gått estetiska utbildningar. Intresset för IT har alltid funnits men det har fram tills nu alltid varit mitt andra val. När jag såg annonsen kände jag att nu var det dags att IT blev mitt första val.

Utbildningen drog i gång för ett år sedan i Skellefteå och den första veckan fick de tjugotalet eleverna närvara på plats för intervjuer och matchning med företag och den kommande praktikplatsen. Amanda fick praktik på Mirror Partner Utveckling AB i Luleå, ett företag som hjälper sina kunder med systemutveckling, webbutveckling, webbdesign, hosting och teknik. Tre dagar i veckan fanns hon på plats och kunde omsätta teori till praktisk användning.

– Redan från start har jag fått följa med ut till kunder för att lära mig så mycket som möjligt. Just nu sitter jag i supporten vilket är mycket givande. Man lär sig oerhört mycket, och från grunden, om det mesta när det gäller IT.

Amanda är nöjd med både utbildning och praktikplats och tycker att det var 30 väl investerade veckor som lett till ett arbete och en framtid inom ett spännande område.

– Ytterligare tre av mina studiekamrater har också fått arbete här på Mirror så det är kul att vi fortsätter arbeta ihop!

Hennes råd till andra som är intresserade av IT är att helt enkelt prova sig fram, läsa på och fråga, fråga, fråga.

– Det finns många olika titlar som man inte har en aning om vad de innebär. Det bästa är att prova sig fram – kanske på en helgkurs eller kvällskurs. Jag gick en Javakurs innan jag började den här utbildningen. Det var roligt men jag kunde inte se mig själv sitta och programmera hela dagarna. Att arbeta som IT-tekniker passar mig mycket bättre.

Vad är en nätverkstekniker?

Termen ”nätverkstekniker” kan vara en aning diffus då det på engelska finns två termer, network technician och network engineer, som innebär olika arbeten men som båda översätts till ”nätverkstekniker” på svenska.

En network technician är en ofta junior position som för det mesta har fokus på det mer hantverksmässiga arbetet. Det innebär att dra kablar och trycka fast kontakter, montera kabelstegar och rackskåp, mäta signaler i kablar, installera switchar (rent fysiskt) inuti racken och utföra enklare arbeten guidad av någon i telefon.

En network engineer är en ofta (men inte alltid) senior roll där fokus ligger på att designa nätverkslösningar, att konfigurera nätverk, hantera större migreringar, sköta drift och felsökning av stamnät och distributionsnät samt agera 3rd line support åt mer avancerade nätverksproblem.

Det kan också handla om att utveckla nya nätverkstjänster, skapa automatiseringar eller att införa en ny teknologi i nätverket.

Källa: Nätverksordlistan/networktechnology.org