Psst! För att njuta av allt vår sida har att erbjuda så rekommenderar vi att du byter webbläsare. Här får du smidig vägledning: https://browsehappy.com/

Alexander hittade sitt drömjobb som saneringstekniker

Alexander ville prova något nytt inom arbetslivet och hittade länken till en utbildning som saneringstekniker.

– Jag hade ingen aning om vad jobbet innebar när jag sökte men det visade sig vara ett perfekt jobb för mig. Jag stortrivs!

Alexander i Piteå har ett förflutet inom både storkök och butiksarbete men var sugen på att göra något helt annat. På Arbetsförmedlingen fick han upp ögonen för en utbildning som skulle starta och som dessutom skulle kunna innebära ett fast arbete på orten.

– Jag sökte men blev först inte antagen. Efter några veckor hörde OnePartnerGroup av sig igen om att en plats blivit ledig och jag fick börja, berättar han.

Utbildningen som pågick under 24 veckor innebar digital teori tre dagar i veckan och praktik två dagar. För Alexanders del innebar det en praktikplats på Ocab* i Piteå där han fick möjlighet att riktigt bekanta sig med sitt framtida yrke.

– Jag visste inte så mycket om vad en saneringstekniker egentligen gör, det är ett nytt yrkesnamn. Men att direkt vara ute på praktik gör att man verkligen får prova på och se om det är något man gillar och passar för. Vi sanerar det mesta från vatten och brandskador till fukt och mögel. Ingen dag är den andra lik.

Och att Alexander har hamnat rätt är det ingen tvekan om. Han har rekommenderat flera av sina vänner att slå in på samma bana.

– Jag har aldrig tidigare haft ett sju till fyra-jobb där jag kan planera mitt liv som jag kan nu. Vilken grej! Det bästa är variationen – ena dagen ska jag rengöra efter en brand, andra dagen får jag gå med storsläggan och slå ner en vägg. Jag är glad att jag tog möjligheten med utbildningen – det har verkligen varit värt det, avslutar han.

* Ocab är ett rikstäckande företag som är verksamt inom sanering, rengöring och avfuktning.

Vad gör en saneringstekniker?

En saneringstekniker arbetar med sanering och rengöring inom en mängd olika områden. Exempel på arbetsuppgifter kan vara att sanera fastigheter från asbest, arbeta med mögelsanering eller rengöring av ventilationsaggregat. Som fukt- och brandsanerare begränsar man skadorna efter bränder genom att rengöra väggar, tak och inventarier från sot och lukt.